Kirjoittanut Antti Tuomola
Julkaistu 03.08.2022
Ravintola-alalla lyhyin sallittu työvuoro on 4 tuntia.
Ravintola-ala on siitä vittumainen bisnes, että siinä pitää vaivautua paikan päälle, eikä etätyö ole mahdollista. Alle neljäksi tunniksi raahautuminen on melko tyhjänpäiväistä puuhaa, ja työnantajaltakin vähän kettuilua.
Noh, kyllä. Alle neljän tunnin työvuoroja voi teettää työntekijän pyynnöstä tai “perustellusta syystä”. Käytännössä tämä voi tarkoittaa melkein mitä tahansa, esim. työnvoiman tarpeen kysyntään kasvuun hyvin kapealla aikaikkunalla.
Oli syy mikä hyvänsä, se tulee kertoa työntekijälle ennen työvuorolistan laatimista.
Melkein aina. “Perusteltu syy” on sen verran löyhä käsite, etten ehkä lähtisi siitä käräjillä haastamaan.
Kuitenkin esimerkiksi sellainen, jossa tunteja jaetaan monelle työntekijälle vaikkapa kolmen tunnin jaksoissa, jotta kaikille saadaan päivään tunteja, ei ole perusteltu syy.
Ei tarvitse. Käytä tyovuorolista.fi:tä, niin se huomauttaa aina, kun olet tekemässä alle neljän tunnin työvuoroa. Sovellus on joustava ja sallii tämän, mutta muistaa muistuttaa siitä.